Ook Utrechtse Dom door tornado getroffen (1674)

Ook de Utrechtse Dom werd ooit getroffen door een vernietigende windhoos. Volgens de website van het KNMI vertoonde het noodweer dat het middenschip van de kerk in puin legde, sterke gelijkenissen met dat van 25 juni 1967.

De toren van de Utrechtse Dom bleef overeind staan. De klinkers op het plein voor de kerk verraden de plek waar ooit de pilaren van het middenschip stonden. Meteorologen en geschiedkundigen hebben uitgebreid historisch onderzoek gedaan naar de weersomstandigheden die deze ramp, het Schrickelijk Tempeest genoemd, hebben veroorzaakt.

Op de bewuste dag was het een warme en benauwde zomerdag. Er trok een bijzonder actief en omvangrijk buiengebied van zuidwest naar noordoost over ons land. Dat ging met een snelheid van zo’n tachtig kilometer per uur. Dit wijst op een sterke wind op grote hoogte. Onder zulke omstandigheden bij zeer warm en vochtig weer en met grote temperatuurverschillen kunnen zich de zwaarste buien ontwikkelen.

Op verschillende plaatsen werd schade aangericht door hagel en windstoten, maar de stad Utrecht werd het zwaarst getroffen. De onweersbui, met de smalle verwoestende slurf van de hoos, is in het centrum van Utrecht langs de Oude Gracht dwars over het middenschip van de Utrechtse Dom getrokken. Daarbij zijn windsnelheden van naar schatting 150 kilometer per uur opgetreden. Het middenschip van de Utrechtse Dom stortte in en veranderde in een ruïne.

Van vier andere kerken in de stad waaiden de torens om. Andere kerktorens raakten zwaar beschadigd. Ook torens in de naaste omgeving in plaatsen als Vleuten, IJsselstein, Bunnik en Houten overleefden de windstoten niet.

Zeldzaam

Ieder jaar doen zich ergens in ons land windhozen voor. Maar een zware windhoos vergelijkbaar met een tornado in de Verenigde Staten komt in Nederland weinig voor. Uit de twintigste eeuw zijn maar enkele gevallen bekend. Het meest recent zijn de windhozen die Chaam en Tricht op 25 juni 1967 troffen. .

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s