Weer wat WIND! in de zeilen…

Zaterdagochtend rijden Greet en Ton in alle vroegte naar het Gelderse Elst, een van de plaatsen waar de ‘Kick-off’ wordt gegeven van Kern met Pit 2017. Voor 128 nieuwe projecten. Ook voor WIND!

Kern met Pit is een initiatief van Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Kern met Pit daagt mensen met een droom voor hun eigen buurt uit om die droom binnen een jaar te realiseren. Het kan om allerlei ideeën en initiatieven gaan: van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk. Als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft.

In café Het Wapen van Elst staan tafeltjes langs de wand. Twaalf initiatieven uit Gelderland. Ons bordje staat al klaar: WIND! op tafeltje 8. Wij stallen onze spullen uit: foto’s, krantenknipsels, geven de maquettes van het decor een plaatsje, zetten onze computer gereed op onze nieuwe website. We praten met de eerste kijkers. Allemaal mensen die zelf ook een plan hebben ingediend. Uit alle regio’s van de provincie. Een meneer begint een praatje met ons. Hij blijkt onze adviseur. Op dat moment beseffen we nog niet dat wij al door de selectie zijn en sowieso een eerste impuls van € 1000 zullen ontvangen.

Ton houdt namens ons initiatief een ‘pitch’ van 3 minuten. Een kort en snel praatje over de impact van de ramp, de interviews met de bewoners en de plannen voor de tentoonstelling en de muziektheatervoorstelling.  We tonen foto’s van Tricht in de dagen na 25 juni 1967 en van de repetities van de afgelopen weken.

Bijzonder om te zien hoeveel burgerinitiatieven er alleen al in Gelderland ontstaan. Vaak speelt het dorpshuis een grote rol in die projectaanvragen. Een aanrader voor ons eigen dorp. Om een beeld te krijgen van wat je allemaal kunt aanpakken, vormgeven of opzetten om de leefbaarheid in buurt of dorp te verrijken.

In de pauzes praten we met de andere initiatieven. Buurtbewoners met idealen, met veelzijdige ervaringen. Grappig om te zien hoeveel reacties we op ons project krijgen. We krijgen tips en suggesties. Veel mensen weten niet waar Tricht ligt of dat daar toen zo’n heftige windhoos is geweest. En wat mooi, zeggen ze, dat we iets gaan doen met de verhalen en de herinneringen van de bewoners. Dat zou je nou juist buiten moeten doen, zegt iemand. Maar die heeft in zijn dorp een fraai openluchttheater. Wij niet en dan is een locatievoorstelling in een misschien wel regenachtige boomgaard een complexe en dure klus.

Volgend jaar zien we elkaar weer. In januari 2018 wordt dan bekend wie van deze 12 Gelderse projecten de Kern met Pit Trofee 2017 én nog eens 1.500 euro heeft gewonnen. Deze trofee gaat naar het project dat opvalt door bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad, originaliteit of sublieme organisatie.

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. jandir2017 schreef:

  En weer een succes, van harte ! Janny S

  Like

 2. Sien van hoorn schreef:

  Van harte gefeliciteerd 👍 een prachtig project.

  Like

 3. George Pancras schreef:

  Klinkt als een mooie interessante dag. Proficiat met de €1000,-!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s