Het werk van de BB in beeld

In de gesprekken met inwoners over de periode van de wederopbouw na de ramp is vaak heel positief gesproken over de bijdrage van de Bescherming Burgerbevolking, de BB. Een aantal mannen en vrouwen uit de regio Tiel, ook uit Tricht, was als lid van de BB actief bij het helpen van de slachtoffers, het transport van de gewonden, het bieden van hulp bij beschadigde huizen in de diverse getroffenen straten.

De BB werd opgericht in 1952, de beginjaren van de Koude Oorlog, en onder invloed van de verbeterende verstandhouding met het Rusland van president Michail Gorbatsjov opgeheven in 1987. Nederland kende tot 1952 alleen militaire bescherming. De BB was voor de civiele bescherming. Burgers voor burgers, verdeeld in 49 kringen.

Wat deed de BB precies? Wie waren lid en hoe werden zij getraind en voorbereid op het hulp bieden in gevaarlijke situaties en rampgebieden? Twee weken gelden gingen we op bezoek bij een van de weinige overgebleven gebouwen van de BB: de Commandopost in Rijswijk. Daar werkt een flink aantal vrijwilligers aan de inrichting van het eerste museum van de BB dat in april van dit jaar geopend gaat worden. (Zeker een bezoekje waard!)

Gezocht: BB-ers van toen
De vrijwilligers van het museum willen ten behoeve van de tentoonstelling graag meewerken om een duidelijk beeld te geven van de werkzaamheden van de BB. Zeker bij die actie in Tricht. Om een goed beeld van de BB te laten zien, is het belangrijk om in contact te komen met BB-ers van toen. Wie deden er in 1967 mee en wat deden ze precies. Dus… ken jij iemand die als lid van de Bescherming Burgerbevolking heeft mee gedaan aan de hulpverlening in Tricht, geef het dan door via het contactformulier op deze site of bel met Ton van Vlijmen (06-26214171) voor het bespreken van details.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s