Werken met Viewpoints

on

Als je op dinsdagavond in de gymzaal van het Dorpshuis binnen gluurt, dan kan het zijn dat je een heleboel mensen in stilte door elkaar ziet lopen. Ze lopen bedachtzaam in lijnen of rennen hectisch door elkaar. Allemaal in opperste concentratie. Soms staat de hele groep in één keer stil. Soms zie je ze één voor één zichzelf omarmen. Op zo’n moment zijn de spelers van Wind aan het trainen met Viewpoints. Regisseur Greet Mertens legt uit wat dat is.

Viewpoints zijn speloefeningen die gebaseerd zijn op de dans en bedoeld om spelers alertheid en concentratie aan te leren die nodig is om in groepen samen te spelen. De oefeningen zijn er op gericht om alle mogelijke expressievormen van het lichaam te leren beheersen. Zo werken we met houdingen, bewegingen, stem, de relatie met de andere speler, de relatie met de groep, de relatie met de ruimte, enz. Daarbij kiezen we verschillende perspectieven of viewpoints. We vragen bijvoorbeeld aan de spelers: probeer eens af te wisselen in tempo of speel eens met veraf en dichtbij, probeer je spel af te stemmen op wat de ander doet, of doe een keer iets wat helemaal alleen uit jezelf komt. En het leuke is natuurlijk om steeds van viewpoint te wisselen. Zo word je heel flexibel als speler.

Spelers die getraind zijn met viewpoints kunnen vaak goed improviseren omdat ze heel alert zijn op wat er in hen en om hen heen gebeurt. Ze zijn ook vaak heel creatief in het spel omdat ze veel expressiemogelijkheden ter beschikking hebben. Dit is voor ons als regisseurs belangrijk omdat we graag willen dat de spelers eigen inbreng hebben in het spel en in de rol. De viewpoint training is vooral zeer geschikt voor het spelen van groepsscènes omdat de spelers helemaal vanuit zichzelf kunnen zien en aanvoelen waar ze moeten staan en hoe ze hun bewegingen moeten afstemmen op de ander. En dat komt in de voorstelling van Wind! goed van pas.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s