ACHTERGROND

HOE NEEM JE JE LOT WEER IN EIGEN HAND NADAT JE DOOR HET NOODLOT BENT GETROFFEN?

Op 25 juni 1967 wordt het leven van honderden mensen uit Tricht in enkele minuten volledig ontwricht door een verwoestende windhoos. De kolkende zuil van lucht, water, zand, puin en huisraad die de windhoos met zich meevoert, slaat diepe wonden. Vijf  dorpsgenoten komen om het leven, velen raken gewond door rondvliegend glas, rondvliegend meubilair of puin.

50 jaar later voeren we gesprekken met tientallen oudere bewoners over hun ervaringen, hun angsten, het verdriet. Maar ook over de stilte, het zwijgen. Over de wederopbouw en het vormgeven aan een toekomst na de ramp.

Het gevoel dat het zinvol is om nu, na vijftig jaar, nog een keer stil te staan bij de gebeurtenissen van toen wordt breed gedeeld. Samen met een groot aantal inwoners maken we daarom een muzikale theatervoorstelling over lot en noodlot. Geplaatst in de woelige jaren ’60: een achtergrond van grote veranderingen en hoopvolle verwachting.

WIND! bestaat uit een voorstelling, een tentoonstelling en een educatief project. Hiervoor werken we samen met het Historisch Genootschap Tricht en West-Betuwe, het Regionaal Archief en het KNMI.

resolve-1

CITAAT VAN WEBSITE ERFGOED GELDERLAND
“Op 25 juni 2017 is het precies 50 jaar geleden dat het Betuwse dorpje Tricht wordt geteisterd door een tropische hitte. De lucht is loodgrijs en de thermometer loopt op tot bijna dertig graden. Plotseling kondigt een hard gerommel een naderende windhoos aan. Nog geen kwartier later zijn er vijf doden gevallen en is Tricht veranderd in een ruïne.
Onweersbuien en hevige rukwinden koersten op de bewuste zondag via België op Nederland aan. Even ten noorden van de Belgische grens, op een camping bij Chaam, vielen de eerste slachtoffers. Twee Rotterdammers vonden de dood toen hun caravan door de windhoos werd opgetild en meters verder werd neergesmeten. Hierna trok de storm verder, om ter hoogte van de Waal opnieuw een spoor van vernieling achter te laten. In Haaften en Waardenburg werden broeikassen, huizen en boerderijen beschadigd.
De windhoos stortte zich vervolgens op het dorpje Tricht. Een ooggetuige vertelt later: ‘Ik stond achter in de tuin en zag de zwarte slurf aankomen via de Bulkstraat. Het ging over het kerkhof van Deil naar Tricht, waar het grote schade aanrichtte. De storm eindigde in het IJsselmeer, waarin veel spullen uit het dorp werden teruggevonden.’ Na de ramp maakten de bewoners van Tricht de balans op. Van sommige huizen stond niets meer overeind, anderen misten een dak of een of meerdere gevels. Grote delen van het dorp lagen vol met puin: bedden, auto’s en andere voorwerpen lagen verspreid over het wegdek. Later werden nog tot in de Noordoostpolder resten uit Tricht ontdekt.”

Advertenties