TENTOONSTELLING

Wat is er op die hele warme zondagmiddag van 25 juni gebeurd en wat waren daar de gevolgen van? Hoe hebben de kinderen, moeders en vaders van toen dat ervaren? Wat hebben zij gedaan om alles weer op te ruimen en te herstellen?

Wat kunnen we leren over het ontstaan van deze plotselinge windstoten, windhozen, tornado’s of de recent steeds sterker wordende onweersbuien?

Wat kunnen we doen voor onze beveiliging tegen zo’n verrassende en alles overdonderende windhoos? Hoe moet je je daar tegen wapenen? Kan dat wel?

Hoe kunnen we met elkaar in Tricht, in ons land maar ook wereldwijd deze bedreigende klimatologische verschijnselen en hun risico’s beïnvloeden?

Wat kunnen we leren over zonne- en windenergie, begrippen als duurzame energie en energiebeleid, de duurzaamheid op school of thuis? Wat kunnen de voordelen daarvan zijn voor het alledaagse leven en de toekomst van de leefbaarheid in de kleinere dorpen in de Betuwe.

Wat kunnen we leren uit de manier waarop de inwoners van het dorp en de instanties toen zijn omgegaan met de begeleiding van de ramp, het herstel en het al of niet maken van een plan of een onderliggend concept voor een herbouwd Tricht?

De tentoonstelling wordt opgezet in de vier zalen van het Dorpshuis.

zaal 1) Tricht in de jaren zestig.

Hoe zag het dorp er toen uit, welke beroepen werden er uitgeoefend, hoe zag het dagelijks leven er uit in die tijd. En wat gebeurde er allemaal dankzij de technische en materiële vooruitgang? En wat zag je in het dorp van de brede maatschappelijke ontwikkelingen? Waren er provo’s of protesten tegen bijvoorbeeld de Vietnamoorlog. Had men het over de invoering van de pil of emancipatie van de vrouw?

zaal 2) Wat is een windhoos?
Hoe ontstaan deze plotselinge windstoten? Komt het nu vaker voor dan vroeger? Kan zo’n windhoos ons nog een keer overkomen? Ook over windhozen in het verleden, in onze regio maar ook in Europa en de Verenigde Staten.

zaal 3) De impact van de windhoos van 25 juni 1967
Deze zaal is volledig gewijd aan de gevolgen van de windhoos voor Tricht, met een klein uitstapje naar andere dorpen die getroffen werden door dezelfde windhoos: Chaam, Deil, en Oostmalle in Belgie. Bovendien besteden we in zaal 3 aandacht aan de activiteiten in het kader van de hulpverlening en de wederopbouw.

4) Toekomstscenario’s
De wind. In deze zaal niet alleen als verwoestende kracht, zoals in Oostmalle (1967) en Utrecht (1674), maar ook als bruikbare kracht. Al vele honderden jaren wordt de kracht van de wind gebruikt en ingezet in het dagelijks leven. Denk aan de vele koren- en houtmolens in Nederland. Ook tegenwoordig is er veel aandacht voor windenergie, een groene schonere energie die niet opraakt. Het gebruik van windenergie in plaats van fossiele energie zorgt voor minder CO2 uitstoot en minder opwarmen van de aarde.

Periode tentoonstelling: zaterdag 10 tot en met zaterdag 24 juni.

Advertenties